0113 - 230 230 We staan voor u klaar!
Direct zakelijk contact Direct particulier contact

Pianotransport

Als Erkende Verhuizer heeft Top Movers Geijtenbeek Verhuizers, gevestigd in Bergen op Zoom en Goes,  alles in huis om uw piano of vleugel veilig en vakkundig te transporteren. Bel gerust voor meer informatie, of vraag direct online een offerte aan.

Stemmen

Een piano moet regelmatig gestemd worden. Voor privé piano's die in woningen staan is de vuistregel dat men 2 keer per jaar (na de zomer en de winter) een stembeurt laat uitvoeren. Fluctuaties in temperatuur en luchtvochtigheid alsmede het (veelvuldig) bespelen zorgen voor ontstemming van het instrument. Hoe meer (en luider - immers er wordt meer kracht op de snaren uitgeoefend) er gespeeld wordt op een piano, hoe sneller het instrument ontstemt. Het instrument wordt gestemd door de tonen weer op de juiste onderling corresponderende hoogten te brengen.

Het stemmen van een piano is een vaardigheid die de bespeler - de pianist - doorgaans niet zelf bezit. Speciaal opgeleide pianostemmers kunnen de piano komen stemmen. Ook kleine reparaties of mankementen door slijtage kunnen door de pianostemmer verholpen worden.
Het stemmen gebeurt door het verdraaien van de stempennen, waaraan de snaren vastzitten. De stempennen zijn metalen stiften waaraan de snaren aan een zijde zijn bevestigd. Deze stiften zijn verankerd in een houten stemblok. Door het verdraaien van de stempennen verandert de spanning en daarmee de toonhoogte van de snaar.

Weetje

De verdeling van de twaalf tonen binnen een octaaf heeft Pythagoras al hoofdbrekens gekost, daar de reinklinkende frequentieverhoudingen van octaven (1:2), kwint (2:3) en kwart (3:4) wiskundig niet verenigbaar zijn. Deze onvolmaaktheid leidde in eerste instantie tot veel verschillende stemmingen.

In de tegenwoordig gebruikte gelijkzwevende stemming wordt deze onvolmaaktheid gelijkmatig verdeeld. Daardoor kan in elke toonsoort gespeeld worden omdat de tonen onderling ongeveer zuiver klinken. De onderlinge toonafstanden worden zodanig verdeeld, dat de frequenties van alle tonen zich onderling verhouden als de twaalfdemachtswortel uit 2, dat is (afgerond) 1,059463094. De onvolmaaktheid varieert per instrument, dit komt door de aan snaarinstrumenten inherente complicerende factor genaamd inharmoniciteit.

Pianotransport

Van louter het vervoer raakt een piano niet ontstemd.  Mogelijk komt de piano na het transport in een ruimte met een andere temperatuur of luchtvochtigheid te staan.  In dat geval kan evenetueel een extra stembeurt overwogen worden.

Neem contact op met Top Movers Geijtenbeek Verhuizers voor het veilig, vakkundig en voordelig transporteren van uw piano of vleugel.
 

Bel mij

 

Verhuistips van Geijtenbeek:

  • Regel op tijd je verhuisdozen en/of opslag.
  • Bedenk voor elke kamer een nummer en schrijf deze op de doos.
  • Schrijf op de doos wat erin zet.
  • Meet grotere meubels van tevoren goed op. Zo kom je halverwege de trap niet vast te staan.
  • Maak de dozen niet te zwaar (max 20 kilo).
  • Neem de tijd. Soms is het gedeeltelijk of volledig uitbesteden een betere optie, en vaak goedkoper dan je denkt.
  • Last but not least: Maak gebruik van eventuele vergoedingen. Soms kun je vanuit de werkgever een verhuiskostenvergoeding ontvangen.
Erkende verhuizers ISO 9001 gecertificeerd ISO 14001 gecertificeerd VCA